Cognac – på vej frem igen
Efter nogle års stagnation, er Cognac på vej frem igen!
Glædeligt, da jeg mener det er en oplevelse af de store. Her er et godt tilbud på de cognac vi har på lager:
SPAR min 12 %
ROULLET Cognac Grande Champagne Heritage
95 point I Whisky og Rom bladet. ”fyldig og kompleks cognac med masser af tørrede frugtnoter, krydderier og vanilje. Mange lag og intens i både duft og smag. Lang afslutning”. Denne udgave ligger i en flot, flot indpakning.
Minimum 25 års lagring før flaskning. PRIS: 2999.- kr. Tilbud: 2600,- kr.
Maxime Trijol. V.S.O.P. og X.O. Grande Champagne. Claude Thorin. Seduction og X.O. Grande Champagne.
Special V.S. 235,- Tilbud 210,-
V.S.O.P. 499,- Tilbud 440,-
X.O. 0.5 l. 450,- Tilbud 400,-
Seduction V.S. 299,- Tilbud 260,-
X.O. 849,- Tilbud 750,-
Næsten alle Cognac fremstilles på den samme drue – Ugni Blanc – men der er kolossal variation mellem de enkelte cognac-mærker. Nogle har en kraftig aroma, der kan fylde et helt rum, mens andre er mere reserverede og forfinede.
Området som ligger i det vestlige Frankrig mellem Bordeaux, Nantes og Tours er opdelt i 6 crux: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois og Bois Ordinaires. Den bedste Cognac kommer primært fra de to først nævnte!
Destilleringen foregår på forskellige tidspunkter men skal slutte senest den 31 marts ved midnat. Bestemt ved lov. Efter destillering kommer den klare spiritus på fade som oftest er 350 liter. Her skal den ligge i mindst 2½ år på fade lavet af fransk eg – ellers kan den ikke kaldes cognac. Her kan Cognacèn ligge i op til 50 år. I sjældne tilfælde op til 100 år.
At fadene ikke er helt tætsluttende, gør at der sker en iltning og en fordampning af eaux-de-vieèn. Fordampning er meget dyr og kendes under navnet ”Englenes andel”. Tommelfingerreglen siger, at der fordamper ca. 3 % pr. år. Dvs. en Cognac der ligger i 50 år ender med et indhold på ca. 75 liter ud af starten på 350 liter.
Det sidste trin er blandingen. En kunstart for sig selv – at ramme den rigtige smag er en stor opgave. Nogle cognacer har over 100 forskellige destillater i sig, så det er imponerende, at man kan finde den samme smag igen og igen!
Fastsat ved lov 3 kategorier man kan bruge og kalde sin cognac.
Her er der minimums alderen for det yngste destillat i blandingen:
Ved mindst 2½ år, må man bruge betegnelserne V.S. (very speciel) og ***
Ved mindst 4½ år, må man bruge V.O. (very old), V.S.O.P. (very superior old pale).
Ved mindst 6½ år, må man bruge X.O. (X-tra old).
(Kilde: Whisky og Rom bladet).
I f. eks. Claude Thorins X.O. er der cognac, der er mere end 25 år gammel for at ramme smagen som den skal være.
Lidt tal: i 2017 blev der solgt cognac for 3,2 mia. euro.
Eksporten løb op på 197,4 mil. flasker – heraf gik 86,2 mil. til USA. Europa aftog 5,7 % flere flasker i 2017 end året før. Rusland hele 32,7 % flere og Asien 11,3 % flere (hovedsagelig Kina).