Vinkassen no. 117
Vinkassen no. 117
Tema: Sydafrika og Frankrig med gode, kraftige vine.
Selvom de to områder ligger langt fra hinanden, er der et stort druefællesskab – men smag og udtryk er forskellige – prøv selv!
MAN, Cabernet Sauvignon. 2018, Sydafrika.
Produceret på 90 % Sangiovese og 10 % Canaiolo. Efter ændring af DOCG-bestemmelserne i 2002 behøver der ikke mere at være forskellige druer inkl. hvidvinsdruen Trebbiano i Chianti DOCG. For at ”styre” Sangiovesedruen har Santa Caterina været 7 mdr. i barriques.
Fremstår med en varm, blød farve, begyndende tropefrugt. I munden har den fylde, frugt og en typisk let krydret eftersmag. Velegnet til alle kødretter og ost. Et virkelig lækkert glas Cabernet Sauvignon med solbær i duft og smag. En vin, som bør sættes til retter med rødt oksekød eller kraftige sammenkogte kødretter.
Selve vinfremstillingen af denne skønne Cabernet Sauvignon er ret traditionel. 20% af vinen lagres på helt nye amerikanske 300 liter fade, hvilket bidrager til en meget lækker duft og smag af frisk vanilje.
5 af 5 stjerner i VinAvisen, der skrev:
“Rødvin med en flot, ren og karakteristisk smag af den gode Cabernet-drue. En vin til gode kødretter. Flasken har skruelåg”.
Wine Enthusiast, USA
BEST BUY 90 points: Neil Martin, eRobertParker.com
MAN Family Wines, Syrah, 2017, Sydafrika.
Med en indbydende bouquet af mørke skovbær, blommer og søde orientalske krydderier fremstår denne sydafrikanske Syrah, som en kombination af europæisk finesse og Den Nye Verdens lette sødme. En meget lækker vinoplevelse med bløde tanniner og en skøn vedholdende eftersmag.
Efter en traditionel vinfremstilling lagres 20% af vinen på helt nye 300 liter fade, fremstillet af Amerikansk eg. Det bidrager bl.a. til en meget lækker duft og smag af frisk vanilje. MAN Syrah er en flot repræsentant for sydafrikansk Syrah.
Flot anmeldelse af Robert Parker
90 points
Château de Peyguerol, 2017/18, Costières de Nîmes
Château de Peyguerol blev en overlegen vinder af magasinet Smag og Behags store smagningen af årstidens vine.
Testvinder i Smag og Behag, der skrev:
“Ungdommelig og åben frugtighed med nogle smågrønne, urtede toner a la tidsel og græs, men også en aromatisk dybde, der forstærkes af mundens fine frugt og en flot eftersmag af bitre kirsebær. Rigtig god og enormt bredspektret allroundvin til mørkt kød, fx klassisk lammekølle, eller til kraftige grønsagsretter, hvis du serverer vinen en smule køligt (15-16 grader). Imponerende pris!”
Vinområdet Costières de Nîmes er den sydvestlige appellation, der i en blød bue afslutter den sydlige ende af Rhônedalen. Her produceres en række rødvine der virkelig kan betegnes som “value for money”. Igennem det seneste årti har produktionen været stødt stigende, og det har kvaliteten også været hos flere af områdets producenter. Markerne på Château de Peyguerol er beplantet med de traditionelle druer for Rhône, nemlig Syrah og Grenache.
Château de Peyguerol er et mønstereksempel på en vin fra Nîmes, hvor der IKKE er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Den burde faktisk koste lidt mere.
5 af 5 stjerner i VinAvisen.dk, der skrev:
“Elegant og meget lækker rødvin – en rigtig god, ret let og harmonisk Rhônevin med en ren og frisk saft og fint krydderi. En vin til lettere kødretter. Prisen er rimelig. Den gav den femte stjerne”.
Pinot Noir, 2017, Nic Rager, Castillon-du-Gard, Frankrig.
Pinot Noirvine kommer i mange afskygninger. De mest berømte kommer fra Bourgogne i Nordfrankrig. Her laver man nogen af verdens bedste vine på denne drue. Desværre ofte til alt for høj en pris. Men i Languedoc i Sydfrankrig, producerer man også meget flotte vine på druen, uden at de dog koster en formue. Denne vin er et fremragende eksempel på netop dette.
”Noter af lyse, røde bær som jordbær og kirsebær i smagen og lyse krydderier og sommerblomst i duften. Middel syre/tannin niveau. En lækker saftig og blød vin.”
Nicolas Rager er en veluddannet winemaker, der trods sin unge alder har en hel del erfaring fra vinmarkerne rundt omkring i Europa. Han har en helt speciel forkærlighed for Pinot Noir, og med denne vin rammer han en meget lækker og frugtrig stil, hvor lagringen på eg også slår igennem med skønne vaniljeagtige toner.
Bonusflasken: Pinotage, Bushvine, 2017, Lievland, Paarl, Sydafrika.
Fremstillet på 100 % håndplukkede Montepulcianodruer, som vokser på Monte Conero. Bjerget dominerer landskabet ved den store havneby Ancona ved Adriaterhavet. Vinene fra dette område er helt specielle. Her er jordbund og klima i høj grad med til at sætte præg på smageresultatet, og vi faldt med det samme for denne dejlige vin. Vinen har en dyb rubinrød farve. Den er tør men frugtrig. Velegnet til godt oksekød og kraftige retter. Serveringstemp. 16-18 gr.
Sydafrikas signaturdrue. En ny sort, der blev frembragt ved universitetet i Stellenbosch i 1925, hvor professor Perold krydsede Pinot Noir med Cinsault, der på det tidspunkt var kendt under navnet Hermitage. De første større beplantninger kom i 1943, og i 1961 markedsførtes den første vin under navnet Pinotage. Pinotage sætter knop relativt tidligt og modner ligeså. Den sætter små druer med tykke skaller og yder rimeligt. God kvalitet kommer først fra ældre stokke og kræver reduktion af udbyttet. Disse besværlige træk til trods spreder Pinotage sig fra Sydafrika: I dag findes den også i mindre mængder i Australien, Brasilien, Californien og på New Zealand. Flot og elegant Pinotage fra Lievland Estate, der i mange år blev anset for en af de bedste vingårde i Afrika.
WineEnthisiast kårede denne vin som redaktionens favorit og skrev: “This is ripe and fruit-forward upfront, with abundant aromas of brambly berry and cherry that are partnered with delicate scents of violet and baking spice. The texture is smooth as silk, with medium acidity and fine tannins that are soft yet lend ample structure to the palate. It’s pristine and laser focused, with great purity and a fresh red-berry flavor that endures on the finish.” Hoveddelen af vinen består af Pinotage, men for at give vinen mere fylde og karakter, har man blendet 9% Cinsault, 3% Syrah og 3 Procent Touriga National ind i vinen.
Pinotagedruerne kommer fra gamle vinstokke, der blev plantet i 1995. Disse stokke giver et lavt udbytte, men druerne har en flot koncentration i smagen. For at bevare syre og friskhed i druerne, har man høstet tidligt om morgenen i februar, inden solen står højt på himlen og brænder syren i de plukkede druer af. Koldgæring. Lagres 13 måneder på egetræsfade. Resultatet er en gennemført fantastisk vin, med et væld af smagsnuancer. Duften kommer flot og tydeligt op af glasset, med tydelige noter af hindbær og mørke kirsebær. Smagen er fyldig og behagelig, med masser af bær (kirsebær, hindbær og lidt solbær), sammen med lette noter af vanilje og tobak. En fantastisk flot Pinotage, der bør nydes til kraftige kødretter.
4 fl. MAN Cab. Souvignon | 79,00 | 316,00 |
3 fl. Man Shiraz | 79,00 | 237,00 |
3 fl. Chateau Peyguerol Cotes du Nimes | 79,00 | 237,00 |
2 fl. Pinot Noir Nic. Rager | 119,00 | 238,00 |
I alt | 1.028,00 | |
Bonusflaske: Lievland Pinotage | 110,00 | |
Kassens samlede værdi | 1.138,00 | |
Rabat: | Ca. 20% | 243,00 |
Du betaler kun: | 895,00 |
Kassen leveres i uge 13 – klar til påske. Kan også afhentes fra 29. marts.
Afbestilling af ”Vinkassen” no. 117 senest 28 marts.
Tlf. +45 21783592. E-mail: enr-vin@post.tele.dk
Fest – bestil rigeligt – ubeskadigede flasker tages retur.
Vi hjælper gerne med vinforslag til menuen.